Read more: http://www.azhafizah.com/2012/03/tutorial-buat-menu-tab-comel-di-tepi.html#ixzz3fJ0Sv1DI
Assalamualaikum... Nama diberi Nurul Irniey Syafiqah binti Rosli Masih lagi bergelar ''student'' dekat USM dan menceburi kos Diploma Kejururawatan (tahun akhir daa) Kenapa GadiSlandScape?? sedangkan kos yg diambil adalah ''NURSING''..panjang ceritanya oiii...so biarlah rahsia...

Saturday 17 October 2015

Daging Asam Pedas by GaDiSlandScape

Assalamualaikum n hye... ni dia cik inyminnie mai daaa...lame dh tak update blog ni..perghh berhabuk setebal 4 ichi dah (cehh..over plak).. haha...maklumlah student lagi kan...start dari masuk sem baru hari tu langsung dah tak menjenguk blog ni mane la tak berhabuknye...busy sangat dgn teori... n now starting from tomorrow cik inyminnie ni dah start praktikal dah dekat HUSM tu (tetibe feeling nak jatoh ke bawah)...penat oiii lame ni bukan mcm biasa 3-6 minggu..tapi 3 bulan lebih oiii pastu cuti kejap sambung balik...wuaaaa.. tapi sebelum cik inyminnie ni membusy kan diri utk berpraktikal ni dia utk kalian semua resepi daging masak asam pedas...
haa..nampak tak dlm gambar tu..??pergh lama dah tak makan..dduk hostel ni mana boleh masak kalau boleh pon curi2 jer...terliur pulak aihhh... dan bahan-bahannya adalah....jeng..jeng..jeng.. 1) daging (dipotong kecil mcm isi ayam tuu) p/s : rebus dulu daging tu kalau tak hurmm mmg sakit la gigi awak-awak semua nak gigit daging uhh.. 2) serai 1-2 batang (diketuk) 3) segenggam daun kesum 4) bunga kantan (belah 2) 5) cili giling (agak-agak boleh jadikan kuah tuh merah) 6) 1/2 sudu teh pes asam jawa (secukup rasa kalau suke masam tambah la skit lagi) 7) garam dan gula secukup rasa 8) air secukupnya ni pulak bahan-bahan yang perlu dikisar:(halus tau kalau taak bersepah-sepah lah kuah korg) 1) 5-6 biji bawang merah 2) 3 ulas bawang putih 3) 1 inci halia 4) 1/2 inci lengkuas *tadaaa...tu jer bahan-bahannya..petik jari pon boleh dapat (okay tu menipu namanya) okay , next cara membuatnya : 1) hiris daging nipis-nipis lepastu rebusnya sehingga daging empuk dan kalau dah empuk tu toskannya. 2) Panaskan minyak dalam periuk. Tumis serai dan bahan2 kisar halus hingga harum, Tambah cili giling/ kisar dan masak hingga cili garing dan naik minyak dan kacau sentiasa. 3) masukkan daging dan daun kesom, kacau hingga daging kecut. Tuang air secukupnya, kacau dan biar mendidih. Masak hingga daging empuk (jika daging masih keras dan kuah kering, tambah air sedikit air panas). Masukkan pes asam jawa dan bunga kantan. Kacau dan biar mendidih. 4) Perasakan dengan garam secukup rasa dan gula. Kacau rata, dan jika ok boleh matikan api. Hidangkan bersama nasi putih dan lauk2 lain. *haa,,,siap dah pon...semudah 1,2,3 & 4 jer...huhu

No comments:

Post a Comment